Veelgestelde vragen

Je hebt ongetwijfeld veel vragen over de periode na jouw maagverkleining.
Lees hieronder de antwoorden op de vragen die wij het meest krijgen.

Video veelgestelde vragen over een maagverkleining

In  de video geven de chirurg en verpleegkundige antwoord op de meestgestelde vragen over de periode na de maagverkleining. 

Lees hieronder het antwoord op veelgestelde vragen

Ons advies is om pas na 3 weken weer intensief te gaan sporten. Let op, vermijd buikspieroefeningen tot 6 weken na de operatie.  

Wanneer je weer mag werken is afhankelijk van het werk dat je doet. Als je zwaar, lichamelijk werk verricht dan is het wenselijk en aan te raden om daar echt mee te wachten tot je voldoende hersteld bent.  Dit is ongeveer 6 weken na je maagverkleining. Wellicht dat je tijdelijk vervangend werk kunt doen. In alle andere gevallen kun je na een week of 2 je werkzaamheden weer oppakken.

Koolzuurhoudende dranken kunnen na een maagverkleining klachten geven in de bovenbuik. Dit komt doordat de gasbubbels geen ruimte hebben in de verkleinde maag. Door deze druk krijg je buikpijn.

Wij adviseren daarom om geen koolzuur meer te nuttigen na een maagverkleining (zowel na een Gastric Bypass als na een Gastric Sleeve).

Na de operatie is het niet meer mogelijk om tegelijkertijd te eten en te drinken. Wij adviseren hier een half uur tussen te laten zitten. Dat heeft ermee te maken dat op het moment dat je iets drinkt de maag vol is en het niet meer mogelijk is om dan nog wat te eten.

NSAID’s, bijvoorbeeld Ibuprofen, Diclofenac of Voltaren zijn pijnstillers die je bij iedere drogist zelf kunt kopen.

Na een maagverkleining kun je dat beter niet nemen omdat er een kans bestaat dat het gaat etsen. Dit betekent dat het inwerkt op de maag. Hierdoor kun je een maagzweer krijgen of zelfs een gat in de maag waardoor je naar het ziekenhuis moet komen en met spoed geopereerd moet worden.

Je kunt zeker nog uit eten. Het is wel belangrijk om dan aangepast te eten, dat wil zeggen kleinere porties. Bestel in een restaurant dus bijvoorbeeld alleen een voorgerecht of vraag het restaurant echt om een kleinere portie van het hoofdgerecht. De meeste restaurants zijn heel welwillend om samen met jou te kijken wat haalbaar is voor jou om te eten.

De anticonceptiepil na een maagverkleining is mogelijk onbetrouwbaar. Wij adviseren dan ook om een alternatief te zoeken.

De werking is met name bij de Gastric Bypass minder betrouwbaar omdat hierbij een deel van de dunne darm omgelegd wordt. Hierdoor is de opname van de werkzame stoffen uit de anticonceptiepil minder en dus loop je kans dat de pil minder goed werkt.

Om er zeker van te zijn dat je niet vruchtbaar bent, kun je daarom beter overstappen op een andere vorm van anticonceptie (dit geldt ook voor een Gastric Sleeve). Raadpleeg je huisarts voor een geschikt alternatief.

Heb je nog meer vragen?

Kom naar een van onze gratis online voorlichtingsavonden of neem contact met ons op.

Obesitas Centrum Amsterdam

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 – 12.00 uur en 13.30 – 16.00 uur. 

In samenwerking met: