Over het Obesitas Centrum Amsterdam

Het Obesitas Centrum Amsterdam (OCA) is onderdeel van OLVG en bestaat inmiddels al meer dan 10 jaar. In ons centrum zijn wij gespecialiseerd in (complexe) maagverkleinende operaties. Daarnaast zijn we expert op het gebied van dagbehandelingen.

Veiligheid en kwaliteit staan voorop

Veiligheid en kwaliteit staan bij ons voorop. We werken met de nieuwste technieken en proberen voorop te lopen in de verbeteringen van de behandelingen voor overgewicht. We doen veel wetenschappelijk onderzoek om de veiligheid en kwaliteit voor onze behandelingen te waarborgen. Zo hebben we ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid van maagverkleinende operaties in dagbehandeling. 

We geven nu cursussen aan andere obesitasklinieken om ze op weg te helpen met de dagbehandeling. 
Met nieuwe studies kijken we of de voorwaarden om voor een dagbehandeling in aanmerking te komen verruimd kunnen worden. Ons doel is om op deze manier nog meer mensen sneller te kunnen helpen en te laten herstellen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Goede begeleiding

De operatie is slechts een onderdeel van jouw behandeling. Wij werken samen met een zorgpartner die het voor- en natraject van de operatie verzorgt. Je wordt dus zowel voor als na de operatie intensief begeleid waarbij we rekening houden met jouw behoefte aan steun bij het afvallen. We bieden dus een intensief en compleet behandeltraject op maat. Dit vergroot de kans van slagen en blijvend gewichtsverlies aanzienlijk.   

Over OLVG

OLVG is een groot ziekenhuis en expertise-centrum voor verschillende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, longziekten, oncologie, chirurgie en interne geneeskunde. Ook is OLVG expert op het gebied van onderzoek en behandelen van slaapgerelateerde aandoeningen, in het bijzonder van het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS).

Daarnaast is OLVG onderdeel van Santeon ziekenhuizen Nederland. Deze overkoepelende organisatie streeft continu naar verbetering van de zorgkwaliteit en vernieuwing.

Maak kennis met ons team

Ons team van Obesitas Centrum Amsterdam (OCA) bestaat uit ervaren chirurgen, gespecialiseerde verpleegkundigen, doktersassistenten die frontoffice en backoffice bezetten, arts-onderzoekers en het management.

We vinden een persoonlijke benadering voor elke patiënt belangrijk. Met passie en toewijding werken wij samen elke dag hard om zo veel mogelijk mensen te helpen weer een gezond gewicht te bereiken. Het is belangrijk dat je vol vertrouwen voor een behandeling kunt kiezen. Daarom zijn eerlijkheid, duidelijke informatie en de juiste ondersteuning volgens ons essentieel. Daarnaast is eigen inzet en motivatie uiteraard ook van belang.

Onze chirurgen

Wij hebben vijf (bariatrisch) chirurgen in het Obesitas Centrum Amsterdam (OCA). Zij hebben veel kennis en ervaring op het gebied van maagverkleiningen. Alle chirurgen werken zowel voor OCA als voor OLVG.

”Een goede arts-patiënt relatie, een betrokken team en een hoge mate van patiënttevredenheid over de behandeling zijn belangrijk.”

Dr. Ruben N. van Veen

Bariatrisch en trauma chirurg

Biografie

Dr. Ruben N. van Veen is sinds 2013 in dienst bij OLVG als chirurg. Zijn medische opleiding heeft hij gevolgd in het Ikazia ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en het Erasmus MC te Rotterdam.

Hij is gespecialiseerd in de trauma chirurgie, liesbreuk chirurgie en bariatrische chirurgie. Inmiddels heeft hij 7 jaar ervaring in de bariatrische chirurgie. Als bariatrisch chirurg heeft hij in het bijzonder affiniteit met complexe bariatrische operaties, daarnaast houdt hij zich dagelijks bezig met wetenschappelijk onderzoek.

Dr. Ruben van Veen over zijn vak

“Ik vind opereren het mooiste wat er is. De uitdaging om botbreuken weer te herstellen en mensen met overgewicht te helpen geeft veel voldoening. De patiënt moet vertrouwen hebben in de behandeling en het medisch team. Een goede arts-patiënt relatie, een betrokken team en hoge mate van patiënt- tevredenheid over de behandeling zijn hierbij belangrijk.”

“Mijn doel is om iedere patiënt zo goed mogelijk te begeleiden in het overwinnen van zijn eigen aandoening.”

Dr. Pim W.J. van Rutte

Bariatrisch en trauma chirurg

Biografie

Dr. Pim W.J. van Rutte is sinds november 2019 in dienst van OLVG als chirurg. Zijn studie geneeskunde voltooide hij in Maastricht, waarna hij de eerste jaren van zijn specialisatie tot chirurg heeft volbracht in het zuiden van het land.

In de laatste jaren van zijn opleiding heeft hij zich volledig gericht op de trauma chirurgie en de bariatrische chirurgie in het VU Medisch Centrum en het MC Slotervaart in Amsterdam. Hierop volgde een fellowship in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven waar hij naast de traumacertificering ook het certificaat voor gastro-intestinale chirurgie behaalde.

Tijdens zijn specialisatie promoveerde dr. van Rutte op wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van morbide obesitas. Zijn proefschrift heeft als titel: “Process improving in Sleeve Gastrectomy.

Dr. Pim van Rutte over zijn vak

“Mijn doel is om iedere patiënt zo goed mogelijk te begeleiden in het overwinnen van zijn eigen aandoening. Dit vergt maximale inzet van zowel ons team als van de patiënt en hierbij zijn open en heldere communicatie, vertrouwen en expertise het allerbelangrijkst!”

“Ik vind het belangrijk dat specialisten volkomen transparant zijn voor hun patiënten en genoeg tijd nemen voor vragen en uitleg.”

Dr. Steve M.M. de Castro

Bariatrisch en GE-chirurg

Biografie

Dr. Steve M.M. de Castro is sinds 2014 in dienst bij OLVG als chirurg. Zijn medische opleiding heeft hij gevolgd in het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) en (OLVG).

 

Hij is gespecialiseerd in de gastro-intestinale (oncologische) chirurgie, proctologie en bariatrische chirurgie. Inmiddels heeft hij 7 jaar ervaring in de bariatrische chirurgie. Als bariatrische chirurg heeft hij in het bijzonder affiniteit met complexe bariatrische operaties en daarnaast houdt hij zich dagelijks bezig met wetenschappelijk onderzoek.

Dr. Steve de Castro over zijn vak

“Ik vind het belangrijk dat specialisten volkomen transparant zijn voor hun patiënten en genoeg tijd nemen voor vragen en uitleg. De patiënt moet vertrouwen hebben in de behandeling en het medisch team. Een goede arts-patiënt relatie, een betrokken medisch team en hoge kwaliteit van de zorg zijn hierbij de vereisten.”

“Het geeft een enorme voldoening om patiënten kort na een grote laparoscopische operatie alweer in goede conditie op de poli terug te zien; alsof er niets gebeurd is.”

Dr. Hendrik A. Marsman

Bariatrisch en GE-chirurg

Biografie
Dr. Hendrik A. Marsman heeft zijn opleiding tot gastro-intestinaal chirurg in het AMC doorlopen. Hij is in 2012 gepromoveerd op het proefschrift “hepatic steatosis; novel diagnostics and experimental therapy”. In 2016 is hij in OLVG komen werken.
 
Hij is gespecialiseerd in maag- (bariatrie), darm- en leverchirurgie en heeft hiervoor een fellowship in OLVG en aan het Institut Mutualisme Montsouris (IMM) in Parijs doorlopen. Zijn specialiteit is complexe laparoscopie en robot geassisteerde operaties. Dr. Hendrik A. Marsman werkt sinds 2017 bij het OCA, en is betrokken bij de bariatrie opleiding van arts-assistenten chirurgie.
Dr. Hendrik . Marsman over zijn vak

“Chirurgische behandelingen zijn ingrijpende gebeurtenissen voor patiënten, vooral als de resultaten pas na verloop van tijd zichtbaar worden, zoals bij bariatrische chirurgie. Daarom is intensieve begeleiding rondom een bariatrische ingreep essentieel. Bij het Obesitas Centrum Amsterdam is daar alle aandacht voor. De patiënt het perspectief van een gezondere toekomst bieden door samen met een toegewijd team een technisch uitdagende operatie uit te voeren is voor mij als chirurg een voorrecht.”

“Ik vind het onderhouden van een goede arts-patiënt relatie van groot belang.”

Dr. Willem F. van Tets

Bariatrisch en GE-chirurg

Biografie

Dr. Willem F. van Tets is chirurg en sinds 1994 verbonden aan OLVG. Na zijn algemene opleiding heeft hij gewerkt in het st. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg, het academisch ziekenhuis in Nijmegen en het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch.

Zijn aandachtsgebieden binnen de chirurgie zijn de anale, colorectale en bariatrische chirurgie. Naast zijn activiteiten als chirurg is dr. W.F. van Tets onderdeel van het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam en geeft hij regelmatig lezingen over de bariatrische chirurgie.

Dr. Willem van Tets over zijn vak

“Heelkunde is een direct vak waarin de resultaten van het handelen duidelijk naar voren komen. Gezondheid is het hoogste goed en als chirurg heb je daar direct invloed op. Ik vind het onderhouden van een goede arts-patiënt relatie daarom van groot belang. Daarnaast is onderwijs en het opleiden van de nieuwe generatie basisartsen en chirurgen belangrijk.”

Verpleegkundigen

Onze gespecialiseerde verpleegkundigen vormen de continuïteit op ons obesitascentrum. Tijdens het voortraject heb je op verschillende momenten contact met onze verpleegkundigen. Zij begeleiden jou rondom de operatie en zorgen dat je alle benodigde informatie, onderzoeken en afspraken krijgt.

Je kunt dagelijks met je vragen terecht bij onze obesitas verpleegkundigen.

Telefonisch contact

De obesitas verpleegkundigen zijn iedere werkdag telefonisch bereikbaar voor reguliere vragen. 

Telefoon: 020 – 51 08 040
Bereikbaarheid: dagelijks tussen 9:00 - 12:00 uur en 13:00 - 16:00 uur

Je kunt natuurlijk ook een e-mail sturen naar obesitaspoli@olvg.nl.

Maak kennis met de rest van ons team

“Het geeft mij veel voldoening om patiënten bij te kunnen staan tijdens deze belangrijke stap in hun leven.”

Tineke Nijboer-Burgers

Verpleegkundig specialist

Biografie

Verpleegkundige Tineke Nijboer is sinds februari 2015 in dienst bij het Obesitas Centrum Amsterdam. Haar verpleegkundige opleiding heeft ze gevolgd aan de Hogeschool Inholland te Diemen.

Recent heeft zij haar opleiding tot Verpleegkundig Specialist afgerond en kan zij deze opgedane kennis verder toepassen op het Obesitas Centrum Amsterdam. 

Tineke Nijboer aan het woord

“Als verpleegkundig consulent probeer ik zorg te dragen voor een zo duidelijk mogelijke informatiestroom voor de patiënten ten aanzien van het medische traject rondom hun maagverkleining. Bij vragen en onduidelijkheden kunnen ze altijd bij ons terecht. Persoonlijk geeft het mij veel voldoening om patiënten bij te kunnen staan tijdens deze belangrijke stap in hun leven.”

“Een andere taal spreken is voor ons geen probleem.“

Armend Bekteshi

Verpleegkundig consulent

Biografie

Verpleegkundige Armend Bekteshi is al vanaf het eerste uur, in 2006 betrokken bij de bariatrische zorg in OLVG (voorheen St. Lucas Andreas Ziekenhuis).

Zijn opleiding volgde hij in Kosovo en hij haalde later opnieuw zijn diploma aan het ROC te Amsterdam. In 2019 volgde hij de allereerste opleiding aan de Dutch Obesity Academy te Rotterdam waarmee hij nu tot de eerste lichting Bariatrisch Consulent behoort.

Armend Bekteshi aan het woord

“Tijdens het voortraject heb je op verschillende momenten contact met mij of mijn collega (Verpleegkundig Specialist) Tineke. Wij begeleiden jou in het gehele proces rondom de operatie en zorgen dat je alle benodigde informatie, onderzoeken en afspraken krijgt. Ook patiënten met een niet Nederlandse achtergrond zijn uiteraard van harte welkom. Indien nodig bieden wij hen een individueel begeleidingstraject. Een andere taal spreken is voor ons geen probleem.“

"Het geeft mij veel energie en voldoening om patiënten na een maagverkleining te adviseren en ondersteunen t.a.v. het voedingspatroon."

Monique van Zijtveld

Physician assistent en diëtist

Biografie

Monique van Zijtveld is sinds 2002 in dienst van OLVG als diëtist. Zij heeft op verschillende afdelingen in het ziekenhuis gewerkt, maar chirurgie was haar hoofdspecialisme. De afgelopen 5 jaar heeft ze zich verder gespecialiseerd in de bariatrie. Op 1 september 2022 is Monique van Zijtveld gestart met de 2,5-jarige opleiding Physician Assistant bij de Hogeschool In Holland.

Monique van Zijtveld aan het woord

”Het heeft mij altijd veel energie en voldoening gegeven om de patiënten na een maagverkleining te adviseren/ondersteunen t.a.v. het voedingspatroon en een helpende hand te bieden bij klachten. Ook tijdens mijn opleiding tot physician assistant zal ik mijn expertise op het gebied van voeding blijven inzetten.”

“Door mee te doen aan ons onderzoek draag je bij aan de zorg van de toekomst.”

Suzanne Kleipool

Arts-onderzoeker

Biografie

Ons team en in het bijzonder de arts-onderzoeker houdt zich dagelijks bezig met het analyseren van operatie-uitkomsten. Hiermee kijken we hoe en waar wij de zorg kunnen verbeteren. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst word je geïnformeerd over onze lopende wetenschappelijke studies. Deelname aan een studie is vrijblijvend en uiteraard niet verplicht. Wel hopen wij op jouw deelname aan wetenschappelijk onderzoek zodat wij de zorg voor toekomstige patiënten kunnen blijven verbeteren.

Suzanne Kleipool aan het woord

“Door mee te doen aan ons onderzoek draag je bij aan de zorg van de toekomst.”

“Ik vind een persoonlijke benadering van de patiënt heel belangrijk.”

Vanessa Pen

Manager

Biografie

Als manager is Vanessa Pen in het ziekenhuis verantwoordelijk voor het gehele proces van A tot Z voor de patiënt die zich aanmeldt voor een maagverkleinende operatie. Haar streven is om dit proces voor elke patiënt zo soepel mogelijk te laten verlopen met de hoogste kwaliteit.

Vanessa Pen aan het woord

“Al vanaf 2011 zet ik me met enorm veel plezier in om, samen met de obesitasverpleegkundigen, doktersassistenten, planners, arts- onderzoekers, internisten en chirurgen jouw stap naar een gezonder en prettiger leven zo goed mogelijk te laten verlopen. De kwaliteit continu in de gaten houden en indien nodig verbeteren is hierbij essentieel. Wat ik belangrijk vind is een persoonlijke benadering van de patiënt, iedereen is tenslotte uniek en krijgt waar mogelijk een behandeling op maat!”

”Ik zorg dat alles op administratief gebied goed geregeld is.”

Marisa Careng

Office manager

Biografie

Doktersassistent Marisa Careng is werkzaam in OLVG, poli Chirurgie / Bariatrie sinds 2009. Sinds het voorjaar van 2019 is zij office manager bij het Obesitas Centrum Amsterdam. Onze onmisbare duizendpoot ga je vaak spreken of tegenkomen. Zij zorgt er o.a. voor dat alles op administratief gebied goed geregeld wordt.

Heb je nog vragen?

Kom naar een van onze gratis online voorlichtingsavonden of neem contact met ons op.

Obesitas Centrum Amsterdam

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 – 12.00 uur en 13.30 – 16.00 uur. 

In samenwerking met: