Maagverkleining |
het traject

Overweeg je een maagverkleining dan is het goed om te weten of je aan de voorwaarden voldoet en hoe het traject dan verder verloopt. De onderstaande stappen helpen je hierbij.

STAP 1 | Kom ik in aanmerking voor een maagverkleining?

Wellicht ben je doorverwezen naar ons of heb je zelf besloten dat het tijd is om iets aan jouw overgewicht te doen. Om in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. 

VOORWAARDEN MAAGVERKLEINING

BMI 35 tot 40 in combinatie met een van de onderstaande gezondheidsklachten (veroorzaakt door jouw overgewicht):

 • Suikerziekte met medicijngebruik
 • Hoge bloeddruk met medicijngebruik
 • Slaapapneu-syndroom of andere longaandoeningen
 • Verstoord cholesterol
 • Hart- en vaatziekten
 • Ernstige gewrichtsklachten

BMI vanaf 40 

Motivatie
Gemotiveerd zijn om jouw eetgedrag en leefstijl te veranderen.

Leeftijd
Vanaf 18 jaar.

Je kunt geen maagverkleining ondergaan als je:

 • een BMI hebt onder de 35
 • lijdt aan een ernstige eetstoornis (zoals boulimia)
 • lijdt aan een psychiatrische aandoening
 • een alcohol- of drugsverslaving hebt

In bovenstaande gevallen heb je eerst een behandeling nodig voor deze aandoening. Daarnaast raden wij aan om samen met je huisarts te kijken naar een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Dit wordt tegenwoordig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij kunnen je hier ook over adviseren.

VOORWAARDEN MAAGVERKLEINING
STAP 2 | Online voorlichting maagverkleining Amsterdam

Kom je in aanmerking dan kan de keuze voor een maagoperatie alsnog spannend of lastig zijn. Tijdens een gratis online voorlichtingsavond krijg je meer informatie over de mogelijke operaties: gastric sleeve, gastric bypass (ook mogelijk met dagbehandeling) en een mini gastric bypass.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om te spreken met een chirurg en een ex-patiënt die jou meer kan vertellen over zijn / haar ervaringen met de maagoperatie en het traject.

Het is aan te raden om deze voorlichtingsavond bij te wonen omdat het je helpt bij het maken van een keuze. Meld je vandaag nog aan.

MELD JE AAN VOOR DE ONLINE VOORLICHTINGSAVOND

ONLINE VOORLICHTINGSAVOND
STAP 3 | Aanmelden voor een maagverkleining

De volgende stap is om een afspraak te maken met je huisarts en jouw wensen te bespreken. Om je aan te melden, moet je huisarts of verwijzer namelijk in zorgdomein ons verwijsformulier invullen en indienen.

Deze verwijzing is ook nodig om de operatie vergoed te krijgen vanuit je basisverzekering.

Wat gebeurt er daarna?
Na ontvangst van je aanmelding neemt ons team deze in behandeling. Je wordt hierna geïnformeerd of je in aanmerking komt voor het behandeltraject:

 • Als je wél in aanmerking komt, ontvang je een uitnodiging voor de screening.
 • Als je toch (nog) niet in aanmerking komt, ontvang je uitleg waarom en krijg je direct een advies voor een alternatieve behandeling.
AANMELDEN
STAP 4 | De screening

Als je in aanmerking komt voor het behandeltraject volgt de screening. Deze screening verzorgt onze partner Ksyos. Voordat je een medische screening krijgt, kijken een psycholoog en een diëtist eerst of je al klaar bent voor een leven met een maagverkleining. 

Na deze screening volgt een oordeel:

 • Je bent geschikt voor een operatie; hierna volgt een medische screening door ons team van het Obesitas Centrum Amsterdam. 
 • Je bent nog niet geschikt voor een operatie; het kan zijn dat we concluderen dat je eerst nog baat hebt bij een behandeling door een diëtist of psycholoog. Wij adviseren dan om dit behandeltraject eerst af te ronden voordat je doorgaat voor een medische screening.

De medische screening:

 • Bij deze screening kijken we of je medisch gezien klaar bent voor een operatie. Het kan zijn dat we eerst nog een consult bij een internist, een longarts of een cardioloog noodzakelijk vinden om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een maagverkleinende operatie.
UITGEBREIDE SCREENING
STAP 5 | Voortraject maagverkleining

Als je ook medisch goedgekeurd bent voor de operatie gaat het voortraject van start.

Het voortraject duurt ± 6 weken.

In het voortraject moet je diverse onderzoeken doen (o.a. een slaaponderzoek en  bloedonderzoek).

Samen met de chirurg bespreek je welke type maagverkleinende operatie geschikt voor jou is. De arts kijkt altijd naar je persoonlijke situatie en samen met hem maak je de uiteindelijke keuze. We hebben ook een digitale keuzehulp die je helpt bij het kiezen voor de juiste operatie. 

GA NAAR DE DIGITALE KEUZEHULP

In het voortraject is ook specifieke voorbereiding op de aanstaande maagoperatie van belang. Deze voorbereiding helpt jou ook bij een sneller herstel na jouw maagverkleining. Daarnaast word je begeleid in het aanleren van een nieuwe leefstijl en het nieuwe eten. 

LEES MEER OVER ONS VOORTRAJECT  

VOORTRAJECT
STAP 6 | De operatie

De maagverkleinende operatie vindt plaats in OLVG locatie West in Amsterdam. De duur van de operatie is ongeveer 45 minuten.

Als je in dagbehandeling bent dan kun je dezelfde dag weer naar huis, mits er geen complicaties zijn. Voor de reguliere behandeling blijf je 1 nacht in het ziekenhuis.

LEES MEER OVER DE OPERATIEDAG 

DE DAG VAN DE OPERATIE
STAP 7 | Nazorg en natraject maagverkleining

Doel van de maagverkleinende operatie
Het doel van de operatie is om jou te helpen om weer een gezond gewicht te bereiken. Hierdoor verbetert je kwaliteit van leven. Ook verdwijnen veel van de ziektes en klachten die veroorzaakt worden door het overgewicht.

Veel gewichtsverlies
Met een maagverkleining kun je in relatief korte tijd 25-30% van jouw gewicht verliezen. Dat is 50-75% van jouw overgewicht. Je wilt dit gewichtsverlies natuurlijk ook behouden.

Compleet behandelprogramma

Goede begeleiding is onmisbaar. Wij hebben ons behandelprogramma samen met onze zorgpartner Ksyos vernieuwd om jou beter persoonlijk te kunnen begeleiden. Het traject is 5 jaar, maar jij moet nog vele jaren langer door met jouw maagverkleining. Ons programma is erop gericht om levenslang het juiste resultaat te behouden.

Naast het feit dat je na de operatie je eet- en leefstijl moet aanpassen is het belangrijk om te leren hoe je jezelf blijft motiveren om op een gezond gewicht te blijven. De grootste stappen die zet jij en wij zorgen dat je hierbij goed wordt begeleid en ondersteund.

LEES MEER OVER HET NATRAJECT 

NAZORG EN NATRAJECT

Voorlichtingsavond maagverkleining

Kom naar een van onze gratis online voorlichtingsavonden of neem contact met ons op.

Obesitas Centrum Amsterdam

Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen
9.00 – 12.00 uur en 13.30 – 16.00 uur.

Advies over een maagverkleining?

Vul het onderstaande formulier in.  In samenwerking met: