Voortraject maagverkleining

Wat is de bedoeling van het voortraject voor jouw maagverkleining en wat valt hier allemaal onder? Het voortraject duurt ongeveer 6 weken. Hieronder lees je er meer over.  

Aanpassing leefstijl bij maagverkleining

Onze zorgpartner Ksyos verzorgt het voor-en natraject. Tijdens het voortraject is motivatie heel belangrijk en daarnaast leer je wat een gezonde eet- en leefstijl inhoudt. Hiermee willen we je zo goed mogelijk voorbereiden op de gedragsverandering die nodig is om na de maagverkleinende operatie het gewenste gewicht te verliezen en te behouden.

Het voortraject duurt ongeveer 6 weken en het natraject duurt tot ruim 5 jaar na je maagverkleining.

Animatie dagbehandeling (in 3 talen)

Heb je een positief advies gekregen voor een dagbehandeling? Bekijk dan ook nog onze animatie. De animatie is in 3 talen af te spelen (Nederlands, Engels en Arabisch). In deze animatie krijg je uitleg over de maagverkleining in dagbehandeling en leer je meer over wat je kunt verwachten van de operatie zelf maar ook als je straks weer thuis bent.

Lees daarnaast de onderstaande stappen ook door, hier staat nog wat extra aanvullende belangrijke informatie.

STAP 1 | Uitgebreide informatie behandeltraject
Na je aanmelding (via een verwijzing van je huisarts of specialist) voor een behandeling van ernstig overgewicht ontvang je van ons uitgebreide, duidelijke informatie over het behandeltraject.
INFORMATIE BEHANDELTRAJECT
STAP 2 | Screening maagverkleining

De screening door professionals is bedoeld om te kijken welke behandeling het beste bij jou past.

Je wordt eerst gescreend door een diëtist en een psycholoog. Zodra zij concluderen dat je geschikt bent voor een operatie volgt de medische screening op ons obesitascentrum. Als alle lichten op groen staan bespreek je met jouw chirurg de operatie die het best bij je past.

 
Vervolgonderzoeken en afspraken voor een maagverkleining
 

Tijdens het voortraject krijg je diverse onderzoeken en afspraken. We doen onderzoek naar slaapapneu (OSAS), feces (ontlasting) en je krijgt een bloedonderzoek. Daarnaast heb je een afspraak met de anesthesist over belangrijke zaken zoals medicijnen, eten en drinken en pijnbestrijding.

Indien van toepassing kunnen er ook nog afspraken met andere specialisten nodig zijn. Denk dan aan een afspraak bij de internist, cardioloog of longarts.

 
SCREENING
Slaaponderzoek (slaapapneu)
Slaapapneu komt veel voor bij mensen met ernstig overgewicht (ongeveer bij 60-70%), slechts een klein deel is hiervan op de hoogte. Tijdens de slaap ontspannen je spieren en het kan zijn dat ook de spieren in jouw hals en rondom de luchtwegen (gedeeltelijk) samenvallen. Hierdoor gaan veel mensen snurken, of kan er ook sprake zijn van slaapapneu. Deze aandoening ontstaat namelijk door een blokkade van de bovenste luchtwegen. Bij slaapapneu stopt je ademhaling tijdelijk en kan de aanvoer van zuurstof verminderen.

Om vast te stellen of je slaapapneu hebt, wordt er ’s nachts een meting tijdens de slaap gedaan. Dit heet een polygrafie (PG).

Hiervoor komt je naar het ziekenhuis om een slaapregistratie apparaatje aan te laten meten die je meeneemt naar huis. Thuis draag je gedurende één nacht het apparaatje. Het meetapparaat wordt de volgende dag bij je thuis (of een andere gewenste locatie) weer opgehaald door de firma Vivisol die dit slaaponderzoek voor ons uitvoert.

De uitslag van het slaaponderzoek krijg je via de KNO-arts te horen.

Indien er sprake is van slaapapneu verwijzen we je door naar de Longgeneeskunde. Je krijgt dan wellicht een CPAP-apparaat aangemeten. Dit CPAP is een apparaat dat ’s nachts je luchtwegen openhoudt en voorkomt dat je een ademstop krijgt.

Wil je meer lezen over het CPAP-apparaat? Ga dan naar www.olvg.nl/CPAP.

SLAAPONDERZOEK
Bloedonderzoek
 

Bij de poli bloedafname kun je met je labformulier terecht voor het bloedonderzoek.

Het obesitasteam houdt je bloeduitslagen in de gaten. Als er afwijkende bevindingen zijn in de bloeduitslagen kan er een behandeling gestart worden. Dit betekent vaak dat je (tijdelijk) medicijnen voorgeschreven krijgt. Dit gebeurt altijd in overleg met een arts.

Bloedafname is op afspraak. Klik hier om jouw  afspraak online in te plannen.  

Je kunt voor het bloedprikken in OLVG locatie West terecht van maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 17:15 uur. De bloedafname vind je via route 4.
BLOEDPRIKKEN
Fecesonderzoek (ontlasting)

Je hebt ook een potje meegekregen voor onderzoek van jouw ontlasting. Lever dit potje met ontlasting in bij de afdeling bloedafname. Wij screenen jouw ontlasting op de Helicobacter Pylori bacterie. Dit is een maagbacterie die eventueel problemen kan veroorzaken tijdens de wondgenezing.

Als de bovenstaande darmbacterie aanwezig is, dan starten we een behandeling. Dit betekent dat je, altijd in overleg met de arts, tijdelijk medicijnen krijgt.
FECESONDERZOEK
Afspraak met de anesthesist


Voordat je een maagverkleining krijgt, heb je eerst een gesprek met de anesthesioloog (de arts die jou onder narcose brengt). Om de anesthesie tijdens de operatie veilig te laten verlopen, is een goede voorbereiding nodig. Je maakt afspraken over o.a. medicijnen, eten en drinken en pijnbestrijding. Goede pijnbestrijding na de operatie is belangrijk.

Meer informatie over de anesthesie vind je op www.olvg.nl/anesthesiologie-en-nuchterbeleid-volwassenen.

Contact:
Polikliniek Anesthesiologie, locatie West.

020 – 51 01 731 (ma t/m vrij 8:15 – 16:15 uur).
Volg route 5, begane grond in OLVG west.
ANESTHESIST
STAP 3 | Gesprek met de arts over jouw maagverkleining
Je krijgt een afspraak voor een gesprek met de chirurg in het OLVG West om te kijken welk type operatie geschikt is. We gaan altijd uit van jouw persoonlijke situatie. Heldere en eerlijke informatie helpen jou om voor jezelf de juiste keuze te maken
AFSPRAAK MET DE CHIRURG
STAP 4 | Voorbereiding voor de maagverkleining

De juiste voorbereiding voor de operatie is belangrijk. Niet alleen voor jouw herstel maar ook voor de maagoperatie zelf.

Wat je zelf kunt doen voor jouw maagverkleining is o.a. veel bewegen, een vetvrij dieet volgen, stoppen met roken en jouw huidige medicijngebruik bespreken met jouw huisarts. Lees hieronder meer.
VOORBEREIDING MAAGVERKLEINENDE OPERATIE
Veel bewegen
Het advies is om zo veel mogelijk te bewegen voor je maagverkleinende operatie. Hoe beter je conditie, hoe sneller je herstelt.
 
Tip: Om bij te houden hoeveel je dagelijks beweegt kun je gebruikmaken van een stappenteller. Op de meeste mobiele telefoons staat standaard een app die je stappen bijhoudt. De meeste stappentellers laten ook zien hoeveel calorieën je verbrandt.
BEWEGING
Vetvrij dieet
5 – 10 kilo afvallen voor jouw maagverkleining met behulp van een diëtiste is bevorderlijk voor jouw operatie:
 
  • De lever krimpt. Het zicht op de maag is dan beter waardoor de chirurg hier beter bij kan.
  • Je hebt minder kans op complicaties.
  • Je hebt een grotere kans op een gastric bypass (eventueel in dagbehandeling).
  • Het is bewezen dat de resultaten op langere termijn beter zijn.
VOEDING
Stoppen met roken

Het is belangrijk om minimaal 2 maanden voor je maagverkleining te stoppen met roken. Ook na de maagverkleinende operatie mag je niet roken.

Waarom is niet roken zo belangrijk?

  • Het heeft een negatief effect op je herstel.
  • Het risico op complicaties is groter als je rookt.
  • Roken heeft een negatieve invloed op jouw wondgenezing. Tijdens roken wordt lichaamsweefsel minder goed doorbloed en van zuurstof voorzien. Dit kan zorgen voor (ernstige) wondproblemen. Patiënten die roken, hebben een grotere kans op het krijgen van een naadlekkage; een gevaarlijke complicatie.
  • Roken is slecht voor jouw longfunctie. Een goede longfunctie is juist heel belangrijk voor de operatie.
  • Met roken vergroot je daarnaast het risico op het ontstaan van bloedstolsels waardoor trombose kan ontstaan.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij het stoppen met roken voor je maagverkleining? OLVG kan je daarbij helpen. Vraag een verwijzing bij je huisarts voor de OLVG roken-poli Longgeneeskunde.
 
Contact roken-poli
Telefoon: 020 - 59 93 042
ROKEN
Aanpassen medicijngebruik
Het is belangrijk om ruim voor de maagverkleinende operatie met je zorgverlener (anesthesioloog, internist of (huis)arts) je medicijngebruik door te spreken.
 
Vaak moet je namelijk na de operatie je medicatie aanpassen of hiermee stoppen. Dit komt door de verandering in gewicht en eetpatroon. Volg dit advies altijd op. Heb je vragen over je huidige of nieuwe medicatie, raadpleeg dan de apotheek of huisarts.
 
Let op: Maak binnen 1-2 weken na de operatie een afspraak met de huisarts om te kijken of de medicijnen juist zijn aangepast.
 
Heb je medicijnen vanwege suikerziekte of een hoge bloeddruk?
Vaak wordt jouw medicijn voor suikerziekte of hoge bloeddruk aangepast of gestopt na de operatie. Volg de instructies die je hebt gekregen op.
 
Levenslang multivitaminen
Na de operatie moet je levenslang multivitaminen
(van Fit For Me) gebruiken. Vraag voor de operatie een proefpakket aan en start hier al mee op het moment dat de datum van je maagverkleining bekend is.
MEDICIJNEN

Voorlichtingsavond maagverkleining

Kom naar een van onze gratis online voorlichtingsavonden of neem contact met ons op.

Obesitas Centrum Amsterdam

Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen
9.00 – 12.00 uur en 13.30 – 16.00 uur.

Advies over een maagverkleining?

Vul het onderstaande formulier in.







    In samenwerking met: