Afvallen met medicijnen

Weet je niet of je wel geopereerd wilt worden dan zijn er ook andere manieren om af te vallen en een gezonder gewicht te bereiken. Afvallen met medicijnen is een van die manieren. Deze behandeling wordt gedaan door een internist-endocrinoloog van OLVG. 

Hoe goed werken medicijnen tegen overgewicht?

Bekijk de video van de Universiteit van Amsterdam voor meer informatie over afvallen met medicijnen. Zijn medicijnen nou echt een wondermiddel? Maar vooral ook waarom het belangrijk is om dit altijd onder begeleiding van een arts te doen.

Hormonen en afvallen

De keuze voor een operatie kan lastig zijn. Het is daarom goed om te weten wat er nog meer mogelijk is om jou te helpen met afvallen. Het kan ook zijn dat je al eerdere pogingen hebt ondernomen om af te vallen, bijvoorbeeld met behulp van een diëtist, maar dat dat nog niet heeft geleid tot het gewenste resultaat.

Soms zijn er ook lichamelijke redenen die het afvallen bemoeilijken. Jouw hormonen kunnen het hongergevoel versterken of de stofwisseling vertragen. In dat geval kunnen medicijnen helpen om o.a. jouw eetlust te verminderen of de opname van vet voedsel te beperken.

Aanpassen eet-en leefstijl

Medicatie is een hulpmiddel bij het afvallen. Dat wil zeggen dat je naast de medicatie ook jouw eet- en leefstijl moet aanpassen om het gewenste gezonde gewicht te behouden.

Daarom gaat het voorschrijven van medicatie voor gewichtsverlies altijd samen met het volgen van een intensief leefstijltraject, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Hierbij leer je om nieuwe gewoontes in jouw dagelijks leven toe te passen. Dit traject is heel belangrijk om jouw gewicht ook op de lange termijn stabiel te houden.

Wel of geen vergoeding?

Afvallen met medicijnen wordt onder bepaalde voorwaarden tegenwoordig ook vergoed vanuit de basisverzekering maar dat geldt helaas niet voor iedereen.

Om in aanmerking te komen voor vergoeding moet je het eerste jaar van een leefstijltraject hebben afgerond. De leefstijlinterventies worden aangeboden door de Amsterdamse Huisartsen Alliantie. Daarnaast moet je of een BMI hebben van meer dan 35 kg/m2 in combinatie met gezondheidsproblemen die zijn ontstaan door je overgewicht, of een BMI van >40 kg/m2.

Je huisarts kan samen met jou beoordelen of je eventueel voor vergoeding in aanmerking komt en of medicatie jou zou kunnen helpen bij het afvallen. Voor aanvullende vragen of advies kan je huisarts contact met ons opnemen via teleconsultatie in zorgdomein (gericht aan de afdeling endocrinologie). Je huisarts kan je eventueel ook doorverwijzen naar een internist-endocrinoloog van OLVG. Wij werken samen met de endrocrinoloog voor het behandelen met medicijnen.

Wil je graag advies van ons over afvallen met medicijnen? Laat dan je gegevens achter.

“Ik ben zo blij met het Obesitas Centrum Amsterdam,
ik heb gewoon mijn leven weer terug.”
Jannie uit Volendam
Zorgmedewerker

Voorlichtingsavond maagverkleining

Kom naar een van onze gratis online voorlichtingsavonden of neem contact met ons op.

Obesitas Centrum Amsterdam

Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen
9.00 – 12.00 uur en 13.30 – 16.00 uur.

Advies nodig?

Wil je advies over een maagverkleining, afvallen met medicijnen of een GLI-traject? Vul dan het onderstaande formulier in.

Maagverkleiningen worden door het Obesitas Centrum Amsterdam uitgevoerd. Voor een GLI-traject en afvallen met medicijnen verwijzen we je door naar onze zorgpartners, maar uiteraard kunnen we je hiervoor wel adviseren.

    Selecteer een of meer behandelingen
    MaagverkleiningMedicijnenGLI-traject





    In samenwerking met: