Afvallen met medicijnen

Weet je niet of je wel geopereerd wilt worden dan zijn er ook andere manieren om af te vallen en een gezonder gewicht te bereiken. Afvallen met medicijnen is een van die manieren.

Hormonen en afvallen

De keuze voor een operatie kan lastig zijn. Het is daarom goed om te weten wat er nog meer mogelijk is om jou te helpen met afvallen. Het kan ook zijn dat je al eerdere pogingen hebt ondernomen om af te vallen, bijvoorbeeld met behulp van een diëtist, maar dat dat nog niet heeft geleid tot het gewenste resultaat.

Soms zijn er ook lichamelijke redenen die het afvallen bemoeilijken. Jouw hormonen kunnen het hongergevoel versterken of de stofwisseling vertragen. In dat geval kunnen medicijnen helpen om o.a. jouw eetlust te verminderen of de opname van vet voedsel te beperken.

Aanpassen eet-en leefstijl

Medicatie is een hulpmiddel bij het afvallen. Dat wil zeggen dat je naast de medicatie ook jouw eet- en leefstijl moet aanpassen om het gewenste gezonde gewicht te behouden.

Daarom gaat het voorschrijven van medicatie voor gewichtsverlies altijd samen met het volgen van een intensief leefstijltraject, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Hierbij leer je om nieuwe gewoontes in jouw dagelijks leven toe te passen. Dit traject is heel belangrijk om jouw gewicht ook op de lange termijn stabiel te houden.

Wel of geen vergoeding?

Afvallen met medicijnen wordt onder bepaalde voorwaarden tegenwoordig ook vergoed vanuit de basisverzekering maar dat geldt helaas niet voor iedereen.

Om in aanmerking te komen voor vergoeding moet je het eerste jaar van een leefstijltraject hebben afgerond. De leefstijlinterventies worden aangeboden door de Amsterdamse Huisartsen Alliantie. Daarnaast moet je of een BMI hebben van meer dan 35 kg/m2 in combinatie met gezondheidsproblemen die zijn ontstaan door je overgewicht, of een BMI van >40 kg/m2.

Je huisarts kan samen met jou beoordelen of je eventueel voor vergoeding in aanmerking komt en of medicatie jou zou kunnen helpen bij het afvallen. Voor aanvullende vragen of advies kan je huisarts contact met ons opnemen via teleconsultatie in zorgdomein (gericht aan de afdeling endocrinologie). Je huisarts kan je eventueel ook doorverwijzen naar een internist-endocrinoloog van het OLVG. Wij werken samen met de endrocrinoloog voor het behandelen met medicijnen.

“Ik ben zo blij met het Obesitas Centrum Amsterdam,
ik heb gewoon mijn leven weer terug.”
Jannie uit Volendam
Zorgmedewerker

Heb je nog vragen?

Kom naar een van onze gratis online voorlichtingsavonden of neem contact met ons op.

Obesitas Centrum Amsterdam

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 – 12.00 uur en 14.00 – 15.30 uur. 

In samenwerking met: