Video over de gastric bypass en de gastric sleeve
Wat houden de operaties precies in?
Je leest het hieronder of bekijk onze video met uitleg van de chirurg.

Type operaties
Om ernstig overgewicht of obesitas te behandelen zijn verschillende operaties mogelijk. De twee meest voorkomende maagverkleiningen zijn gastric bypass en gastric sleeve.
Het is bij ons mogelijk om de maagverkleining in dagbehandeling te doen, mits je aan de juiste voorwaarden voldoet. Het voordeel hiervan is dat je na jouw maagverkleining meteen weer naar huis kunt en in je eigen vertrouwde omgeving herstelt. Of je in aanmerking komt voor een dagbehandeling overleg je samen met ons team.

Kijkoperatie voor een maagverkleining
In principe worden alle ingrepen laparoscopisch uitgevoerd, dat wil zeggen met een kijkoperatie.
De voordelen van een kijkoperatie zijn groot. Er is minder wondoppervlak, minder pijn, de kans op complicaties is kleiner, het herstel gaat sneller en je kunt sneller naar huis.

Jarenlange ervaring
Onze chirurgen hebben jarenlange ervaring met het uitvoeren van complexe maagoperaties.
Wij kunnen daarom ook operaties uitvoeren bij mensen die meerdere aandoeningen hebben en een groter risico op complicaties of mensen die al eerder buikoperaties hebben gehad.

Gastric bypass
Tijdens de gastric bypass operatie wordt de maag verkleind en het spijsverterings-kanaal gedeeltelijk omgeleid (bypass). Hierdoor kun je minder eten en is het traject waarin voedsel verteerd wordt korter.

Mini gastric bypass
De mini gastric bypass is een variant van de gastric bypass, maar maakt gebruik van een andere maag-darm verbinding. Het voedsel komt via de nieuwe maaguitgang direct in de dunne darm terecht.

Gastric sleeve
Bij de gastric sleeve wordt 80% van het volume van jouw maag verwijderd en blijft een kleine buisvormige maag over. Hierdoor kun je minder eten. Ook heeft het een gunstig effect op het honger-hormoon en het verzadigingshormoon.

De risico’s van een maagverkleining
Iedere buikoperatie brengt risico’s met zich mee. Het is goed om hiervan op de hoogte te zijn zodat je voor jezelf de juiste keuze kunt maken. Uiteraard kan ons team je meer uitleg geven en speelt jouw persoonlijke situatie ook een rol. Duidelijke informatie vooraf van ons team, een uitgebreide screening voor je maagverkleining en het in kaart brengen van de huidige gezondheidsrisico’s van je overgewicht helpen jou een weloverwogen keuze te maken voor een maagverkleining.
- (Wond) infectie.
- Bloeding.
- Trombosebeen of longembolie.
- In uitzonderlijke gevallen lukt het niet om de operatie via een kijkoperatie uit te voeren en moeten we de buik openmaken.
Ernstige complicaties: Na de operatie komen bij 2.9% van de geopereerde patiënten (volgens nationale cijfers van 2018) ernstige complicaties voor.
Naadlekkage (1-3%): De maag en de aansluitingen met de dunne darm worden tijdens de operatie goed aan elkaar vastgemaakt. Soms ontstaat er toch een gaatje waardoor darminhoud in de buik kan lekken. Hierdoor kun je buikvliesontsteking krijgen. Je merkt dit aan de volgende symptomen: buikpijn, koorts, verhoogde hartslag en algehele fysieke achteruitgang.
De kans op overlijden is kleiner dan 1 op de 1000 operaties.
Nabloeding: De maag en de dunne darm worden goed van bloed voorzien. Er kan te allen tijde een bloeding optreden tijdens of na de operatie. Je merkt dit aan de volgende symptomen: buikpijn, verhoogde hartslag. In een enkel geval moet je opnieuw geopereerd worden om de bloeding te verhelpen.
Maagzweer: Beschadiging van het maagslijmvlies. Roken is de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van een maagzweer na een maagverkleining.
Galstenen: Klachten hiervan kunnen ontstaan als je snel veel afvalt en treedt bij ongeveer 8-15% van de patiënten op.
Vitamine en mineralen tekorten: Voornamelijk Vitamine D en Vitamine B12 zijn belangrijk.
Er is een kans dat je een gastric sleeve in plaats van gastric bypass krijgt als een gastric bypass technisch niet mogelijk is.
Bij 10-20% van de patiënten lukt het niet om meer dan 50% van het overgewicht te verliezen.
Er bestaat een kans op onbegrepen buikpijnklachten van ongeveer 7.5%.

Compleet behandeltraject
Voor en na jouw maagverkleining krijg je zowel uitgebreide begeleiding van ons team als van onze zorgpartner Ksyos. Je hebt contact met een leefstijlcoach, een diëtist, een psycholoog en met onze gespecialiseerde obesitasverpleegkundigen. Hoewel je zelf de grootste stappen moet zetten, staat ons team voor jou klaar om jou hierbij te ondersteunen.
Onze zorgpartner Ksyos is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met obesitas. Dit gebeurt met een unieke multidisciplinaire aanpak die zorgt voor het beste resultaat. Je wilt na het afvallen uiteraard je gezonde gewicht behouden. Daarom is het van groot belang om het hele behandeltraject te doorlopen. De medische begeleiding wordt volledig uitgevoerd door het Obesitas Centrum Amsterdam (OLVG).
Voorlichtingsavond maagverkleining
Kom naar een van onze gratis online voorlichtingsavonden of neem contact met ons op.

Obesitas Centrum Amsterdam
Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen
9.00 – 12.00 uur en 13.30 – 16.00 uur.
-
OLVG Locatie West
Jan Tooropstraat 164
1061 AE Amsterdam - 020 - 51 08 040
- obesitaspoli@olvg.nl

Advies over een maagverkleining?
Vul het onderstaande formulier in.