Patiëntverhaal Raphaella Brown

‘Ik leef bewuster en ga weer vitaal door het leven.’

Een paar jaar geleden kwam Raphaella Brown (38) in korte tijd heel veel aan. De aanleiding was onduidelijk, want ze at en bewoog hetzelfde als altijd. Via de huisarts kwam ze bij OLVG terecht, waar ze hoorde over de mogelijkheid om haar maag te laten verkleinen en dezelfde dag weer naar huis te gaan. Dat sprak Raphaella wel aan.

Raphaella: ‘In een paar jaar tijd was ik bijna 40 kilo aangekomen. Daar bovenop werd ik heel moe, kreeg pijn in mijn gewrichten en last van maagzuur. Dat was natuurlijk niet normaal. Ik werd hier heel ongelukkig van en voelde mij mezelf niet meer. Ik was al een paar keer naar de huisarts geweest met deze klachten, en sprak naar hem mijn wens uit om een maagverkleining te laten doen. Hij vond dit een goed idee en verwees mij door naar OLVG.’

‘De arts in OLVG vertelde mij over de mogelijkheid om een maagverkleinende operatie te doen en dezelfde dag weer naar huis te kunnen. Dat sprak mij erg aan.'

In één dag

‘De arts in OLVG vertelde mij over de mogelijkheid om een maagverkleinende operatie te doen en dezelfde dag weer naar huis te kunnen. Dat sprak mij erg aan. Uiteraard moet je hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld geen hart- maag- of darmproblemen hebben. Ook word je de eerste dagen na de operatie door OLVG in de gaten gehouden. Ze bellen dan op om eventuele pijnklachten te bespreken en de resultaten van de zuurstof- en hartslagmeter door te nemen die je mee naar huis krijgt.’

Twee vliegen in een klap

‘De operatie verliep goed en het personeel was fantastisch. Na de operatie kwam de chirurg naar mij toe en vroeg hoe ik mij voelde. Ik vertelde hem dat het voelde alsof een donkere wolk boven mijn hoofd verdwenen was; het maagzuur was weg en ik voelde me dezelfde dag al beter dan ooit! Toen zei hij: dat kan kloppen want we ontdekten dat je, waarschijnlijk door een ongeluk, een maaghernia had. Dit heeft invloed gehad op jouw spijsvertering en/of stofwisseling, waardoor je zoveel aankwam. De maaghernia hebben ze ook meteen geopereerd. Twee vliegen in een klap dus! Ik wist al dat de operatie een goede keuze was, maar dit was echt een bevestiging.’

‘Ik was vooral bezig met mijn
kleinere maag ontdekken.’

Maag ontdekken

‘Na de operatie moest ik een stukje lopen, water drinken en plassen. Omdat dit allemaal goed ging mocht ik in de middag al naar huis. Eenmaal thuis viel de pijn erg mee, het voelde alleen een beetje beurs. Ook mocht ik vijf weken niet tillen en bukken. Het herstel ging heel vlot. Ik was vooral bezig met mijn kleinere maag ontdekken. Veel dingen vielen zwaarder dan normaal maar dat wist ik van tevoren. Alles moest in hele kleine porties en de eerste vijf dagen alleen vloeibaar.’

Bewuster

‘Ik kan nu bijna alles weer eten en drinken wat ik ervoor al kon, alleen dan in zes eetmomenten per dag en kleine beetjes. Rust, discipline en regelmaat werken voor mij perfect. Ik merk dat mijn maag en darmen veel beter werken en heb weer het energieniveau van een 16-jarige! Het is heel fijn dat de operatie een mogelijkheid was voor mij. Het heeft me geholpen om vitaler en gezonder door het leven te gaan.’

Heb je nog vragen?

Kom naar een van onze gratis online voorlichtingsavonden of neem contact met ons op.

Obesitas Centrum Amsterdam

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 – 12.00 uur en 13.30 – 16.00 uur. 

In samenwerking met: